881 782 279

Pon.-Pt.: 13:00-22:00 Sob.: 12:00-18:00

 / Blog / Wpis

Przesadnie pyszne babeczki na zimno :-)

Teraz czas na coś przesadnie pysznego :-). Na prawdę! Te babeczki biją wszystko inne na głowę - sami się przekonajcie.

Potrzebujemy w sumie tylko 7 składników plus ewentualne dodatki według życzenia, np. owoce.

Składniki na spód:
200g daktyli
120g dowolnych orzechów (tylko nie nerkowców - te posłużą nam do zrobieniamasy na górę babeczki)

Masa na babeczki:
180g nerkowców (namoczonych we wrzątku minimum 45 min.)
80g roztopionego oleju kokosowego
150ml mleka kokosowego
ok 3 łyżki syropu daktylowego, ewentualnie miodu (możesz dodać mniej lub więcej ale pamiętaj, że nerkowce same w sobie są już słodkie :-))
ewentualnie 3 łyżki soku z cytryny jeżeli chcesz, żeby babeczki miały lekko kwaskowy smak (ja nie używałam :-))
dowolne owoce do dekoracji: maliny, jagody, jeżyny

Sposób przygotowania:
Blendujemy ręcznym blenderem lub ewentualnie kielichowym. Blendujemy najpierw składniki na spód, czyli orzechy z daktylami. Daktyle najlepiej podgotować, wtedy łatwiej cokolwiek z nimi zrobić. Po zblendowaniu odstawiamy na bok i blendujemy oddzielnie masę na babeczki: nerkowce z olejem kokosowym, mlekiem i słodzikiem. Smarujemy foremki do muffinek olejem kokosowym, formujemy spód, a na górę wlewamy masę. Na sam koniec dodajemy ulubione owoce i wstawiamy do zamrażarki. Czas chłodzenia jest zależny od tego czy wolimy bardziej twarde czy miękkie babeczki. Z powyższego przepisu zrobicie około 12 przepysznych babeczek.

Smacznego! :-)