881 782 279

Pon.-Pt.: 13:00-22:00 Sob.: 12:00-18:00

 / Blog / Wpis

Ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe, idealne na Święta Wielkanocne.

Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegająca marchewkę to będzie najlepszy i  najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Do pieczenia można użyć  tortownicy o średnicy 26 cm, albo prostokątnej blaszki.

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciasto.

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Następnie dodajemy cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane polewą.

Polewa:

  • 100 g kremowego, słonego serka
  • 3-4 łyżeczki miodu / 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki masła

Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą - podwajamy ilość składników polewy.

Smacznego!

Przepis z poezja-smaku.pl