881 782 279

Pon.-Pt.: 13:00-22:00 Sob.: 12:00-18:00

 / Blog / Wpis

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej białej (niepalonej)

Przepis podany przez naszą klientkę, czyli sprawdzony :-)

400g kaszy gryczanej białej
sół himalajska (0,5 - 1 łyżeczki)
wg upodobania czosnek w proszku, pieprz
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sitku, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem tak aby woda przykryła kaszę. Odstawiamy na 24h od czasu do czasu ją mieszając. Po tym czasie do kaszy dodajemy sól, przyprawy i ziarna. Dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Przekładamy masę do formy i odstawiamy na kolejne 8h. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min. 

Smacznego :-)