881 782 279

Pon.-Pt.: 14:00-21:00 Sob.: 10:00-12:30

 / Blog / Wpis

Batony proteinowe jaglano-owsiane - PYCHA!

Chwilę trzeba poświęcić na przygotowanie takich batonów, mi razem z pieczeniem i porcjowaniem całość zajęła godzinkę. Zrobiłam podwójną porcję, pocięłam, spakowałam, zamroziłam i mam przekąskę przedtreningową przynajmniej na tydzień :-) Jeśli mi rodzina ich nie pozjada!

Składniki
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100g surowej)
1 szklanka płatków jaglanych
1/2 szklanki płatków owsianych
1 banan
200ml odżywki białkowej (w proszku)
1/2 szklanki jagodów goji
1/2 szklanki żurawiny
trochę wody (około 1/4 szklanki)
ewentualnie można dosłodzić stewią lub erytrytolem, ale moim zdaniem są dosyć słodkie, a lubię słodkie, więc przypuszczam, że Wam też będą odpowiadać :-)

Banana zblendowałam dodając wodę, następnie wsypałam odżywkę białkową i całość zmiksowałam. Dodałam płatki owsiane, płatki jaglane, jagody goji i poszatkowaną żurawinę. Wszystko razem dokładnie wymieszałam, bo ciasto wyszło bardzo gęste, więc nie da się już zmiksować mikserem.
Masę wyłożyłam do formy wyłożonej papierem wysmarowanym olejem kokosowym i piekłam około 20 minut w 180 stopniach.

Ta ilość jest na małą foremkę, ja zrobiłam całość składników podwójnie i piekłam w formie o wymiarach 30cmx30cm. Wyszły idealne :-)  Przepis dostałam od Justyny :-)

Najlepiej zrobić więcej, poporcjować (ja zrobiłam porcje po około 60g), część sobie zostawić na najbliższe dni treningowe, a resztę zamrozić. Prosto, wygodnie, pysznie :-)

Smacznego!